Beba Mama

Bebina torba

Bebina torba ili  kako je još nazivaju, torba za pelene je nešto što će svaka mama morati da nosi sa sobom od kada se beba rodi.
Sadržaj ove torbe u mnogome zavisi od toga gde idete, koliko ćete biti van kuće i koliko je vaša beba stara i koje je godišnje doba.

Neke najosnovnije stvari koje morati imati sa sobom kada krenete negde sa bebom svakako su:

 •  Pelene – bez obzira da li koristite jednokratne ili perive pelene, trebalo bi da imate najmanje 2 u rezervi.
 • Vlažne maramice – ne tako omiljene kod nas mama, ali veoma potrebne prilikom menjanja pelena van kuće. Za starije bebice mogu se koristiti za ruke, brisanje igračaka, kolica, raznih površina koje beba dodiruje. Mi smo ih dosta koristili za brisanje dečijih stolica kada smo odlazili neki restoran.
 • Krema za negu pelenske regije – ukoliko bebu mažete kremom nakon svake promene pelena onda je neophodno nositi kremu.
 • Flašica sa vodom i flašica sa mlečnom formulom ukoliko je beba pije – po mom mišljenju bez vode niko od nas nigde ne bi trebao da kreće, pogotovo deca. Iako beba možda neće da pije vodu, vi je ipak ponesite. Iskustvo me uči da vodu uvek nosim sa sobom.
  Dodatni savet: Flašicu sa vodom uvek stavite u neku kesicu. Često mi se dešavalo da se nekim čudom voda prospe po čitavoj torbi. Ja korstim one kese iz Ikee koje imaju zip zatvarač pa se mogu koristiti više puta.
 • Portikla – potrebna vam je i za male i za veće bebe.
 • Rezervna odeća – potrebno je da sa sobom imate bar jedno rezervno odelce za bebu.
 • Tetra pelena – mislim da svi znaju da se ona može upotrebiti za mnogo stvari… Može da vam posluži kao prekrivač, kao zaštita tokom dojenja da prekrijete sebe i bebu, za brisanje…
 • Igračka – za male bebe dovoljna je neka zvečkica, za malo veće bebice nećete pogrešiti ako u torbu stavite glodalicu, neku malu muzičku igračku, ili neku igračku na navijanje….
 • Cucla ili laža – ukoliko je beba koristi obavezno ponesite sterilisanu cuclu koju ste  adekvatno spakovali. Primetićete da na slici nema cucle, ja nisam bila jedna od srećnica čija su deca želela da je koriste. I ćerka i sin su koristili 2-3 nedelje tokom trećeg meseca i to je bilo sve. Nisu je hteli ni kada su bili baš mali a ni kasnije… Probala sam jedno 20ak vrsti laža i ništa. Ona je volela Nuk u tom kratkom periodu, a on laže marke Avent.
 • Hrana za bebu i kašičica – za bebe koje su prešle na nemlečnu ishranu potrebna je neka užina, voće, kašica…
 • Pamučni prekrivač

Dodatni savet: Ukoliko vaša torba nema podlogu za presvlačenje, obavezno ponesite i jednu jednokratnu podlogu za presvlačenje, ako niste sigurni  kakvi su uslovi u bebi kutku tamo gde idete (mislim na šoping centre,restorane i slično). Ja sam koristila Flufsan baby jednokratne podloge, ima ih u Aksi i u skoro svim apotekama.

Mamine stvari –
Osim ovih bebini stvari ne zaboravite da ponesete i stvari koje su vama potrebne poput: novčanika, telefona, vode, ključeva i slično… Biće vam potreban i neki sapun za suvo pranje ruku i papirne marimice.
Ukoliko ste mama bebe mlađe od 6 meseci obavezno ponesite rezervnu majicu ili bluzu...Kod mene je bilo par iznenadnih situacija i mnogo sam se pokajala što to nisam imala kada se prvi put desio bljuc po meni…

Kad postanete mama budite spremne da ćete osim deteta uvek morati da nosite i neku torbu, ranac, torbicu…. Veličine tih torbi će se menjati u odnosu na detetov uzrast, ali kad jednom krenete samo sa telefonom u džepu znajte da je vaše dete veliko 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply