Dete

Kućica za lutke

Oh… kućica za lutke… Neostvareni san mog detinjstva. Srećom dobila sam priliku da još dva puta budem dete uz moje mališane, priliku da detinjaste snove dosanjam do kraja 🙂

Mislim da sam u potragu kućice krenula još kad mi se ćerka rodila. Želela sam neku drvenu kućicu koja će dugo trajati, sa kojom ćemo se lepo igrati i koju ćemo uređivati kako mi želimo. Tih godina nije bio neki izbor, sada ih ima gotovo svuda i jesu skupe, ali su nešto što se kupuje kao veći poklon npr. za rođendan. Uvek može i da se napravi kućica za lutke, ali to ću vam napisati nakon priče o našoj kućici.

Kućica ima 3 sprata

Pravo vreme za kupovinu naše kućice bilo je pred Novu godinu, kada je moja ćerka imala oko 2,5 godine. Naša kućica je iz Mothercare prodavnice. Nije ju bilo lako kupiti niti pronaći. Elem, oni su poručivali samo par komada ove kućice i uvek su sve bile na rezervaciji. Nedelju dana pred doček 2015. godine zovem ja Mothercare prodavnicu po treći put tog meseca da se prijavim za kućicu, i draga radnica mi kaže: „Znate imamo tu jednu koja je rezervisana do danas, ako niko ne dođe po nju večeras do pola 10, kućica je slobodna“. Ja se oduševim i naravno pozovem opet oko 9h prodavnicu i dobijem odgovor koji sam želela. Brzo se spremim i odem po kućicu. Oduševim se još više kada čujem da je tog dana počeo i popust od 25% na igračke. Platim i zagrlim kutiju najteže igračke koju sam sama ikada donela do kuće.

Kuhinja – deo stare kolekcije nameštaja iz Ikee
Krevet i tepih deo nove kolekcije nameštaja za lutke iz Ikee

Jasno vam je kako smo proveli doček… Sklapali smo kućicu 🙂
Na slikama možete da vidite i nameštaj koji je uglavnom nasleđen od sestre mog muža, jer ova naša kućica dolazi bez nameštaja.
U pitanju je namštaj za kućicu za lutke iz Ikee, kupljen pre više od 15 godina. Hvala mojoj svekrvi i zaovi što su ga sačuvale, odličan je. Ostali nameštaj je takođe iz Ikee, ali je u pitanju nova kolekcija koju i sada možete da pogledate na njihovom sajtu.
Ono što je važno u vezi većine kućica koje se kod nas prodaju je to da one nisu veoma visoke. Barbie lutka ne može da stane po visini.
S obzirom da sam upoznata sa cenama ovakvih kućica i da se često dopisujem sa mamama u vezi toga na mom Instagram profilu, savetujem vam da probate da napravite kućicu, ukoliko to želite. Ja sam naravno prvo to pokušala, ali eto naišla mi je prilika da je kućica koju sam želela bila dostupna u tom trenutku pa sam je kupila.

Gala doček za kućicu uz najlepšu haljinu 😉
Orman, ofingeri, odeća… Lutkice baš uživaju!!!


Kako da sami napravite kućicu za lutke?

Kućicu za lutke možete napraviti od nekih podnih polica. Dodate samo šper ploču u vidu krova i imate konstrukciju. Šper ploču možete pronaći u radnjama poput Uradi sam, ali i u DM-u u delu gde su drvene dečje igračke. Na zidovima možete zalepiti samolepljive tapete koje možete pronaći u knjižarama.
U Ikei imate i ovu kućicu policu koja se prodaje po ceni od 3499 dinara. Nju takođe možet da ukrasite, ofarbate i slično. U svim online farbarama možete pronaći akrilne farbe na bazi vode, na kojima je naznačeno da su bezbedne za decu, i pogodne za farbanje igračaka.
Što se tiče nameštaja imate ovaj kao naš u Ikei, i ima dosta nameštaja na Aliexpress-u. Na Youtube-u postoji brojni tutorijali za pravljenje nameštaja za lutke od starih bočica za šampon, kupku i slično, samo ukucajte – Furniture for doll house; i sve možete da pogledate.
Ostaviću linkove za sve stvari koje sam pomenula u vezi
pravljenja kućice.

Prtscr: Emmezeta.rs i Ikea.rs
Na slici su polica Kiki(Emmezeta) i kućica-polica Flisat (Ikea)

Link za tutorijal na Youtube-u OVDE

Linkovi za nameštaj na Aliexpress-u:

Sto za šminkanje

Roze nameštaj

Krevet na sprat

Nameštaj za lutke iz Ikee – Huset 1

Nameštaj za lutke iz Ikee – Huset 2

Kada sam ja bila dete imati Kena bio je pravi uspeh, moj je stigao čak iz Turske. Moje Barbike imale su fotelje od maminih naramenica, krevet sam napravila od sunđera za koji mi je baka sašila navlaku. Baka me je naučila i da šijem pa su moje Barbike imale divne haljine i pantalone. Pantalone su mi bile najlakše za ručno šivenje. Tada su robnim kućama Beograd bile najlepše stvari za Barbike. Nikada neću zaboraviti jednu bundu koja je u onoj inflaciji koštala kao bakina penzija. Ali nije bilo te stvari koju moja baka i ja nismo mogle da napravimo, tako da sam imala svu vrstu odeće za Barbike. Danas, ja šijem iste te stvari s mojom ćerkom… Često izgubimo igle po kući, ali volimo da šijemo lutkama. Imamo jednu kesu punu materijala i opreme iz pozamanterije i igramo se.

Igrajte se i vi, možete svašta da napravite. Sada je bar lako, ima tutorijala baš za sve na internetu, ranije smo sve morali sami da provaljujemo i učimo i bilo je teže, ali zabavno, naravno.

Haljina i prsluk za Barbiku, haljina za malu lutku
i štrample za bebu koje smo sašile ćerka i ja

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply