Beba Dete

Saveti i trikovi za kupovinu dečije odeće

Ja sam jedna od onih majki koja je prvo rodila žensko dete, i koja oduševljeno gleda svu tu minijaturnu garderobu, sve te karnere, šljokice i šeširiće. U svakoj prodavnici bih se zaljubila u neki odevni predmet za devojčice. U početku, kada je ćerka imala par meseci, kupovala sam sve što mi se svidelo. Međutim mnoge stvari se nisu slagale jedna sa drugom i/ili nisu bile praktične za njen uzrast.
Ubrzo sam ušla u štos kako, šta, gde i kada da kupujem od odeće za moju ćerku, a kasnije i za sina.

Evo mojih saveta i trikova 🙂

1.Pratim sniženja – većina prodavnica po šoping centrima ima 4 do 6 puta sniženje tokom godine. Najveća sniženja sa popustima od 50 do 70% počinju u poslednjoj nedelji juna i traju do polovine avgusta za prolećno-letnju kolekciju, i za kolekciju jesen-zima počinju u poslednjoj nedelji decembra i traju do polovine februara. Između su tzv. Mid season sale sa najviše 30% popusta i poneki shopping night sa 20-30% popusta na trenutnu kolekciju. Moj plan kupovine odeće obično kreće od spiska potrebnih stvari za decu za naredni period i to podrazumeva prethodno sređivanje ormana. Nakon uvida u stanje zapišem šta je kome potrebno i pogledam sajtove svih brendova čiju odeću volim da im kupujem. Tako odredim šta mi se sviđa i procenim da li će se rasprodati odmah kada krene sniženje ili će biti i kasnije te robe u prodavnici. Obično se brzo rasprodaju prsluci, jakne, čizme, gaćice, bodići…iz mog dosadašnjeg iskustva. Tokom sniženja obično su velike gužve, i izbegavam da idem vikendom, uglavnom idem radnim danima i to ponedeljkom ili utorkom prepodne zajedno sa decom.
Uvek je roba složena, prodavačice raspoložene da potraže neku odeću i u magacinu ako je potrebno. U pojedinim prodavnicama imaju police koje se nalaze bliže podu, a tamo uvek ima garderobe čija je cena dosta snižena jer je ostao po jedan komad i nema svih veličina. Tu uvek sve pregledam jer se često desi da ima baš te veličine koja mi je potrebna.(Ovo važi za Menda radnje, Aksu i Dexy co- za regularne i outlet prodavnice)
Na sniženjima osim potrebnih stvari skoro uvek kupujem: pidžame, donji veš. čarape, podmajice. Ovo im uvek treba i brzo prerastu pa im kupujem i unapred.

2. Prijavljena sam za newsletter – Putem sajtova prodavnica gde najčešće kupujem odeću za decu prijavljena sam za dobijanje novosti na mejl. Neki od njih su: Menda dečija radnja, Dexy co, Aksa, Sunce moje… Putem mejla uvek dobijam informacije o promocijama, sniženjima, akcijama… Tako sam uvek u toku.

3. Kupujem veće veličine – ima komada garderobe koje deca definitivno mogu da nose dve možda i više sezona. Takve su recimo jakne. Jaknu uvek kupujem za broj veću i moja ćerka je do sada svaku jaknu nosila 2 zime. Džempere i deblje dukseve na raskopčavanje takođe možete kupiti  veće jer i oni mogu da se nose i naredne godine. Još neke stvari kupujem u većoj veličini: bade mantil, unihop, čarape (jer se skupe tokom pranja), skafander, termo pantalone, prsluk, teksas jaknu, haljine (za veličine od 3 god +) i majice.

4.Određene stvari kupujem u univerzalnim bojama – Ovaj sistem sam počela da praktikujem još dok sam bila prvi put trudna. Tako sam za prvo dete kupovala bodiće koji su nam pretežno služili za spavanje, igranje po kući i parkić, uglavnom u beloj, žutoj, zelenoj, narandžastoj i teget boji sa aplikacijama životinja. Njih sam kupovala u veličinama do 6 meseci i posle sam ih kupovala kada su veličine prešle po godinama -1,2,3. Većinu njenih bodića i sin sada nosi, a čeka ga gomila u veličini 86 i 92 za ovu jesen i zimu. Pamučne majice koje mi najčešće koristimo za spavanje, leti i za plažu, kupujem takođe u pomenutim bojama. Obično su majice i pidžame domaćih proizvođača iz Arilja dvobroj, tako da se recimo odeća veličine 2 nosi od druge do četvrte godine. Nalazim ih u prodavnicama domaćih proizvođača i na pijaci kod jedne bake koja prodaje odeću za decu. Majice od tzv. rendanog pamuka imamo nekoliko, kupila sam ih na pijaci po ceni od 250 dinara, njih nose za spavanje, igranje u pesku, na plaži. Sigurno su 100 puta oprane, a i dalje nam traju.
Donji deo trenerkica koje takođe nose najviše u parku i kući sam kupovala u teget i sivoj boji. Imam ih najviše iz Dexy co-a marke Blukids. Blukids je italijanska marka odeće za decu, obično samo donji deo na početku sezone košta oko 1000 dinara. Ja sam ih nalazila na sniženju i za 540din. Odeća je kvalitetna, pamuk odličan i boja je postojana.

Moja deca su normalne građe i visine tako da im uglavnom odgovara večina koja je predviđena za određeni uzrast. Pidžame uglavnom kupujem u Extreme intimo ili Jasmil, oni na svom sajtu imaju i opciju da pogledate i outlet robu, gde su ostale samo neke veličine, ali je cena prilično snižena, pa mi se ponekad posreći 🙂

Ja volim da kupujem za decu, za svoju ali i za tuđu. Kada su u pitanju rođendani drugara i drugarica moje ćerke uvek se potrudim da kupim lep poklon. Da se u njemu nađe i neki komad odeće, igračka i knjiga ili slikovnica.

Ovo su neki od mojih saveta kako da deci kupite kvalitetnu i lepu odeću, a da je ne platite previše.

Spisak brendova odeće koju volim:

*Mothercare – kupujem u njihovoj prodavnici i u inostranstvu
*Blukids – kupujem u Dexy co radnjama
*Carters – kupujem u Menda radnjama, najčešće u njihovim outlet radnjama ili na sajtu
*Disney – kupujem u inostranstvu
*Zara – kupujem u njihovoj prodavnici
*C&A – kupujem u njihovoj prodavnici
*Beba kids – kupujem u njihovoj prodavnici
*Jasmil – – kupujem u njihovoj prodavnici
*Extre intimo – kupujem na njihovom sajtu

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply