Beba Dete

Šta se igramo u autu tokom vožnje

Počinje sezona godišnjih odmora i odlaska na letovanje. Neki će ove godine i prvi put letovati sa detetom.
Želim da vam predložim par igara koje su nama do sada u putu pomogle.
Pre svega da napomenem da smo prvi put na more kolima išli kada je ćerka imala oko 17 meseci. Sin prvi put na more ide ove godine i imaće 13 meseci.
I pre toga smo putovali, ali su to bile kraće relacije, i manji broj dana smo bili odsutni od kuće.
Prvi savet je da pripremite jednu torbu u kojoj ćete spakovati sve igračke koje su vam potrebne tokom puta, koju ćete staviti ispod sedišta da vam bude na dohvat ruke.

Omiljena igračka

U toj torbi obavezno spakujte detetovu omiljenu igračku. U slučaju moje ćerke to je bila  lutka koju je nazvala beba Ana (beba Ana je posetila sva mesta koja je posetila i moja ćerka, nikada nismo krenuli na put bez nje iako ona sada ima već 5 godina).
Sin najviše voli jednu gumenu ribicu pa ćemo nju poneti.
Na slici nema bebe Ane, ona sada spava zagrljena sa mojom ćerkom 🙂

Posudice za igru

Pisala sam na mom instagram profilu više puta o njima, iz nekog razloga sva deca koju poznajem ih vole. Za manju decu su zgodne jer mogu da ih ređaju jednu u drugu, lupaju jednu o drugu…. Za stariju decu su takođe pogodne jer možete uz pomoć njih da vežbate brojanje, prepoznavanje boja, igru veće-manje, da učite kako se na engleskom kaže koja boja i slično. U svakom slučaju višenamenske su. Dobro dođu i na plaži 🙂 Ja sam naše kupila u prodavnici igračaka Lavirint po ceni manjoj od 300 dinara, ako se dobro sećam.

Plastelin

Plastelin je po mom mišljenju za decu stariju od 2 godine, ako nemaju potrebu da sve stavljaju u usta. Moja ćerka nikada ništa nije stavila u usta, ni prste ni lažu 🙂 Tako da smo sa njene dve godine počele da se igramo plastelinom.
Nemojte da mislite ćete napraviti haos u kolima jer sada postoji da se kupi polimerska glina mekane i glatke teksture koja se lako oblikuje, nije toksična i ne mrvi se. Mi već nekoliko godina koristimo iClay marke Amos, kupujemo je u Dexyco radnjama. Sa iClay glinom u kolima možete da napravite razne životinjice ili  druge vama drage oblike, dok sedi u sedištu dete vam može praviti loptice od gline, držati jedan deo dok vi napravite drugi deo životinje i slično. Ovaj set gline od 6 boja sa slike može se naći po ceni od 1500 dinara. Dugo traje ako se koristi u malim količinama. Kada napravite svoju kreaciju ostavite da se osuši i imaćete jednu  novu malu igračkicu.
Evo kako izgledaju neke igračkice od ove gline koje smo napravile. Tu su gusenice, sovica, mafin, jagoda i sladoled za Barbiku i ptica sa slike na kutiji. Neke od njih stare su i dve godine, a još uvek se drže.

Knjiga sa nalepnicama

Za ovu priliku uvek kupim nove knjižice sa nalepnicama i to neke koje do sada nismo koristili, obično ih sakrijem do puta da ih ne vidi. Tako da se uvek obraduje kada ih izvadim iz torbe u autu. Knjige sa nalepnicama smo počele jako rano da koristimo, mislim da je ćerka imala 15 meseci kada sam joj ih pokazala, tada sam uglavnom ja lepila ali ona je gledala, lepila nalepnice na prstiće. Čini mi se da ih oduvek voli.
Za put biram knjige sa nalepnicama manjeg formata, poput ovih na slici. Do sada smo koristile: Učimo brojeve, Učimo boje, Male životinje i Velike životinje. Knjige su iz izdavačke kuće ENCO book, ja sam ih kupovala u Dexyco radnjama, cena je bila oko 300 dinara po komadu.

Igra pogodi, pogodi

Ova igra je kod nas veoma popularna u poslednje vreme. Moja ćerka ima 5 godina i za nju često moram da smišljam nove igre jer je pravi mali istraživač i radoznalko 🙂
Igru igramo tako što ja zamislim neko voće ili povrće, ona pita da li je voće ili je povrće ja odgovorim, i nakon toga ona postavlja pitanja- da li je okruglo, crveno, žuto, da li ima semenke, da li se jede kora, da li ona to voli da jede i slično. I sve tako dok ne pogodi koje sam voće ili povrće zamislila. Kad pogodi onda ona zamišlja. Mislim da je ova igra prikladna za svu decu uzrasta 4+ god.

Porodica prstići

Imamo one životinjice za prste iz Ikee, nasledili smo ih još od sestre mog muža, stare su jedno 20ak godina. Životinjice se navuku na prste i onda pevamo pesmicu: Tata prstić, tata prstić gde si ti? Evo mene,evo mene kako si mi ti? Mama prstić, mama prstić… I tako mašemo prstićima 🙂 Ova igra je pogodna i za manju decu, a bebama od godinu dana je jako interesantna.

Osim ovih igara tokom puta dosta pevamo, glumimo, imitiramo životinje koje vidimo na putu, učimo o prirodi, planiramo kako ćemo se igrati na pesku i slično.
Ovo je naš najuži izbor igračaka i igara tokom putovanja, osim ovih na listi mi ćemo sasvim sigurno poneti još neku igračku.
Želimo vam srećan i ugodan put ka moru i dobru zabavu kako u kolima tako i na pesku 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply