Mama

Žene kojima se divim: Anabel Karmel

Sa imenom i delom Anabel Karmel prvi put sam se susrela pre 5 godina kada sam rodila ćerku. Još od ćerkinog rođenja počela sam da se pripremam za početak njene nemlečne ishrane. U tom periodu osim par sajtova poput yumama, mamaibeba, mojpedijatar, nije bilo puno tekstova o ishrani beba na srpskom jeziku.
Počela sam da istražujem na engleskom jeziku. Oduševila sam se kada sam naišla na sajt Anabel Karmel i kada sam pročitala njenu priču i njene recepte. Njene ideje su dosta uticale na pripremu obroka za moju ćerku u prve dve – tri godine.
U daljem tekstu možete pročitati nešto o njoj i njenim knjigama.

Anabel Karmel rođena je u Londonu 1957. godine. Majka je troje dece.  Ona je broj 1 autor knjiga o kuvanju za decu i porodicu u Velikoj Britaniji, a i šire. Do sada je napisala 43 knjige koje se bave ishranom i još uvek piše. Anabel je 2006. godine dobila i nagradu MBE koja se dodeljuje na ceremoniji proslave rođendana NJKV Kraljice Elizabete II za njen izuzetan rad u oblasti ishrane dece i od tada je priznata kao vodeća žena preduzetnica u Velikoj Britaniji.

Prvu knjigu objavila je 1991. godine pod nazivom „Kompletan plan ishrane za bebe  i decu“(The Complete Baby and Toddler Meal Planner). Nikada nije ni sanjala da će pisanje knjiga i priručnika o dečijoj ishrani i ishrani u trudnoći i tokom dojenja, biti njen životni poziv, s obzirom da je po profesiji muzičarka (svira harfu).

Prvi put je postala majka 1987. godine kada je rodila ćerku Natašu, koja se razbolela sa 3 meseca. Anabel je posetila doktora koji je rekao da njena beba ima virus, i da će joj biti bolje. Ali Anabel je odlučila da poseti i drugog doktora koji ju je uputio u bolnicu gde je njena ćerka primljena na lečenje kada su joj doktori nakon par sati rekli da je njena beba ozbiljno bolesna i da postoji mogućnost da će umreti. Posle nekoliko dana bolničkog lečenja bebi je konstatovan encefalitis i tog dana je nažalost preminula. Anabel je u nekim intervjuima rekla da ju je te velike tuge spasila druga trudnoća koja je usledila nakon nekoliko meseci.

Rodila je dečaka Nikolasa, koji je na svet došao na stepeništu njihove porodične kuće, a Anabel je porodio njen muž koji uopšte nije doktor. Ona se jako bojala za njegovo zdravlje, konstantno je bila u strahu da će se i on razboleti i trudila se da ga hrani veoma zdravo. Ali mali Nikolas nije bio ljubitelj hrane i kako Anabel kaže bilo ga je veoma teško hraniti. Još na početku nemlečne ishrane (počela je da ga hrani kada je imao 4 mes.), Anabel je uvidela da njen sin ne želi da jede i da veliki broj namirnica izbegava.  To ju je navelo da eksperimentiše sa voćem i povrćem, voćem i mesom… I počela je da meša piletinu sa jabukom, jer on jabuku nije želeo da jede. Jabuka je nekako i obeležila njen život, od nje je sve krenulo, čak je i deo logotipa njene firme jabuka.

Sve što mu je pripremala je zapisivala, i tako je 1991. godine izdala prvu knjigu recepata. Knjiga nije bila ni na koji način marketinški ispraćena, a sav tiraž bio je raspordat u roku od 3 meseca.
Anabel kaže da je ne čudi što ima toliko probirača hrane među mališanima. Roditelji samo žele da nahrane svoju decu i vremenom počnu da im daju samo ono što deca žele da jedu, dok se ishrana ne svede na picu, chicken nuggets i pomfrit, ističe Anabel. Ideja koju ona promoviše je da su gladana deca manje probirljiva, njen je savet da treba dete pustiti da ogladni, dozvoliti i da preskoči neki dnevni obrok ako je potrebno, jer gladno dete će pojesti ono što ima na tanjiru.

Anabel je prilikom pisanja knjiga recepata za bebe i decu uzela u obzir i to da su roditelji danas dosta zauzeti i da se svi trude da ne provode previše vremena u kuvanju, shodno tome u njenim knjigama možete videti razne savete za zamrzavanje bebinih kašica. Većina recepata iz knjge „Bebin prvi kuvar“ i „Novi ukusi“ se prave veoma brzo i količina sastojaka predviđena je za 6 do 8 porcija.

Anabel je otpočela saradnju i sa svetski poznatim proizvođačem bebi opreme i pribora za hranjenje, sa kompanijom „NUK“. U saradnji sa njima kreirala je proizvode za pripremu hrane sa njenim imenom i logotipom. Za sada se mogu kupiti u inostranstvu, kod nas ih nisam našla.

Među tim proizvodima su:
Posuda za zamrzavanje 6 porcija kašice
Posuda za domaći sladoled
Činija i gnječilica za usitnjavanje hrane
Posudice za kašice sa poklopcem
Kašičice za hranjenje bebe

Photo: Prtsc/Nuk.co.uk

Na Amazon.co.uk možete pogledati i neke proizvode sa njenim imenom, tu su recimo pakovanja testenina za decu, gotova jela, keksići, voćni pirei…

Anabel je do sada izdala ukupno 43 knjige, prodato je preko 4 miliona primeraka njenih knjiga. Neke od njenih knjiga prevedene su na više od 30 svetskih jezika.
Sve knjige posvetila je svojoj deci: Nikolasu, Lari i Skarlet.

Njene knjige o ishrani bebe i dece prvi put su 2017.godine prevedene i izdate na srpskom jeziku u izdanju Evrobook-a. Tome sam se veoma obradovala.

Knjige Anabel Karmel kojih ima kod nas u prodaji su:

Bebin prvi kuvar
Novi ukusi
Moja beba jede sama
Slasna jela za male sladokusce
Jedemo svi zajedno
Poslastice za male probirljivce

Mogu se kupiti na trafikama širom Srbije ili na sajtu Evrobook-a OVDE

Cena za jednu knjigu iznosi 299 dinara.


U svakoj od ovih knjiga na početku se nalazi mali uvod, saveti i smernice za ponašanje roditelja kada je u pitanju ishrana dece.
Na kraju knjige se nalazi i nedeljni plan obroka sa receptima iz knjige.
U poslednje tri knjige ima dosta recepata koji se mogu iskoristiti i za porodična jela, a ne samo za decu. Osim ideja za doručak, ručak i večeru, Anabeline knjige sadrže i recepte za zdrave poslastice.
Naravno, recepti i predlozi za ishranu beba napisani su u skladu sa tabelom uvođenja namirnica u bebinoj ishrani koja važi u Velikoj Britaniji, ali bez obzira na to ima pregršt jela koja se mogu prilagoditi ili izmeniti za decu sa našeg prostora.

Podižem palac gore za sve žene koje su rođenjem dece bile inspirisane da otpočnu sopstevni biznis, jedna od njih je svakako Anabel Karmel i zbog toga je ona jedna od žena kojoj se divim.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lola
  12. januara 2019. at 01:36

  Pozdrav! Zelim da kupim knjigu New Complete Baby & Toddler Meal Planner preko bookdepository, pa sam sada u nedoumici, da li da kupim ivih 6 knjiga na srpskom ili je bolje da uzmem ovu jednu na engleskom? Da li mozda imate tu na negleskom i mozete da je uporedite sa ovima na srpskom? Hvala unapred

  • Reply
   keti
   12. januara 2019. at 11:50

   Cao Lola,
   Nemam nijednu na engleskom 🙁 Ove na srpskom su sasvim u redu. Ima dosta recepata. Njeni recepti se mogu naci i na njenom blogu, i ima aplikaciju, koja se placa, pa tu deli dosta recepata koji se nalaze u svim njenim knjigama.

 • Reply
  Lola
  16. januara 2019. at 16:52

  Cao, Keti! Hvala na odgovoru! Ipak sam se odlucila za New Complete Baby & Toddler Meal Planner, 25 izdanje, mnoge mame na stranom netu ga hvale. Ima tvrde korice. Verujem da su i ove na srpskom super!
  Lepo, zanimljivo pisete. Sve najbolje!

  • Reply
   keti
   28. januara 2019. at 15:53

   Sjajno! Kad stigne podeli neki recept koji ti se dopada ovde u komentarima 😉
   Pozdrav !!!!

  Leave a Reply